zł10,00
Na rynku dostępne są cztery główne rodzaje karmy dla zwierząt domowych: sucha, półmokra bądź mokra karma dla psów i kotów, puszkowana (lub mrożona), a także smakołyki dla psów.
Na rynku dostępne są cztery główne rodzaje karmy dla zwierząt domowych: sucha, półmokra bądź mokra karma dla psów i kotów, puszkowana (lub mrożona), a także smakołyki dla psów. Najbardziej rozbudowanym segmentem rynku jest produkcja karmy suchej. Zazwyczaj sucha karma produkowana jest przy wykorzystaniu technologii ekstruzji. Jest to proces polegający na przetłaczaniu materiału spożywczego przez specjalne maszyny (ekstrudery) w wysokiej temperaturze i pod ciśnieniem. Poszczególne składniki są rozdrabniane, mieszane ze sobą w odpowiedniej proporcji, przeciskane przez tarczę o konkretnym kształcie otworów, a następnie suszone i schładzane. W skład karmy wchodzą zarówno składniki pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Unikalna receptura dostarcza najważniejsze substancje odżywcze, takie jak: węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i minerały. Niektóre składniki mięsne pochodzące z ubojni mogą być w procesie źródłem uciążliwych zapachów. Dodatkowo jeżeli składniki są rozgrzewane w procesie produkcyjnym lub składowane wydziela się amoniak.
Typowym rozwiązaniem prowadzącym do eliminacji odorantów jest zastosowanie technologii naświetlania UV ColdOX™ w połączeniu z filtrem z węglem aktywowanym.
Urządzenia dobierane są po analizie stężenia odorantów. Jeżeli w procesie wydziela się amoniak z reguły na wstępie procesu stosuje się Scrubber. Produkcja karmy suchej z reguły wymaga poboru dużej ilości energii. W takim przypadku w systemie dezodoryzacji często stosuje się odzysk energii. Ogrzane powietrze z wymiennika może być zastosowane np. do wstępnego ogrzania powietrza w piecu ogrzewaniu wody do myjek czy też ogrzewania pomieszczeń biurowych.
Zobacz również
-
Eliminacja uciążliwych zapachów w produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych
zł10,00Pasza dla zwierząt z wykorzystaniem surowców rolnych, które są przetwarzane i peletyzowane zazwyczaj ma dość niskie poziomy ... -
Usuwanie lotnych związków organicznych LZO (VOC) oraz uciążliwych zapachów w procesach prażenia kawy, orzechów, słodu, herbaty
zł10,00Oczyszczanie powietrza w technologii CentrOx™ i ColdOx™, skutecznie eliminuje problemy emisji LZO, cząstek zawieszonych w strumieniu gazów oraz ... -
Usuwanie lotnych związków organicznych LZO (VOC) oraz uciążliwych zapachów w procesie smażenia frytek, mięsa i przekąsek
zł10,00Oczyszczanie powietrza w technologii CentrOx™ i ColdOx™, skutecznie eliminuje problemy emisji LZO, cząstek oleju zawieszonych w strumieniu gazów ... -
Eliminacja uciążliwych zapachów w zakładach przetwórstwa ryb
zł10,00Przetwarzanie ryb obejmuje rozbiór ryb, wytwarzanie produktów rybnych oraz przetwarzanie i recykling odpadów rybnych