zł10,00
Rosenqvists produkuje blanszowniki wielostrefowe, w których gorąca woda przepływa w przeciwnym kierunku do transportu plastrów.
W procesie produkcji chipsów ziemniaczanych, skrobia przekształca się w cukry. Proces smażenia ujawnia obecność cukru poprzez przyciemnienie koloru chipsów. Im ciemniejszy kolor, tym większa jest zawartość cukru. Aby zmniejszyć zawartość cukru w chipsach, należy usunąć cukier z powierzchni plasterka ziemniaka. Proces ten nazywany jest blanszowaniem.
Rosenqvists produkuje blanszowniki wielostrefowe, w których gorąca woda przepływa w przeciwnym kierunku do transportu plastrów. Taki blanszownik ma 4 zasadnicze podzespoły:
– okap z przenośnikiem łopatkowym,
– patelnię z kilkoma wejściami i ujściami wody,
– dolny przenośnik do transportu produktu, w przypadku braku potrzeby blanszowania
– 3 strefy temperaturowe.
W pierwszej strefie blanszownika, przenośnik z łopatkami zabiera stałą ilość plastrów i transportuje je wzdłuż maszyny. Wszystkie plastry poddawane są obróbce w ten sam sposób, równomiernie w tym samym czasie. Dysze natryskowe wzburzają wodę i wymuszając przepływ zapewniają jednocześnie separację plastrów. Woda może być podgrzewana olejem termicznym lub przez bezpośredni natrysk pary wodnej. Świeża woda jest doprowadzana przez zespół dysz natryskowych w końcu blanszownika, powyżej sekcji rozładunkowej. Dzięki wymuszonemu wstecznemu przepływowi wody i trzem strefom temperaturowym, woda w procesie wykorzystana jest bardzo optymalnie.
Zobacz również
-
Blanszownik bębnowy
zł10,00Pocięte lub całe produkty muszą być blanszowane (żelowanie komórek skrobi).