Blanszownik taśmowy
/
/
/
/
Blanszownik taśmowy
Masz pytanie dotyczące produktu?
Skonsultuj się z naszym ekspertem:

10,00

Rosenqvists produkuje blanszowniki wielostrefowe, w których gorąca woda przepływa w przeciwnym kierunku do transportu plastrów.

- +
Kategoria:

W procesie produkcji chipsów ziemniaczanych, skrobia przekształca się w cukry. Proces smażenia ujawnia obecność cukru poprzez przyciemnienie koloru chipsów. Im ciemniejszy kolor, tym większa jest zawartość cukru. Aby zmniejszyć zawartość cukru w chipsach, należy usunąć cukier z powierzchni plasterka ziemniaka. Proces ten nazywany jest blanszowaniem.

Rosenqvists produkuje blanszowniki wielostrefowe, w których gorąca woda przepływa w przeciwnym kierunku do transportu plastrów. Taki blanszownik ma 4 zasadnicze podzespoły:

– okap z przenośnikiem łopatkowym,

– patelnię z kilkoma wejściami i ujściami wody,

– dolny przenośnik do transportu produktu, w przypadku braku potrzeby blanszowania

– 3 strefy temperaturowe.

W pierwszej strefie blanszownika, przenośnik z łopatkami zabiera stałą ilość plastrów i transportuje je wzdłuż maszyny. Wszystkie plastry poddawane są obróbce w ten sam sposób, równomiernie w tym samym czasie. Dysze natryskowe wzburzają wodę i wymuszając przepływ zapewniają jednocześnie separację plastrów. Woda może być podgrzewana olejem termicznym lub przez bezpośredni natrysk pary wodnej. Świeża woda jest doprowadzana przez zespół dysz natryskowych w końcu blanszownika, powyżej sekcji rozładunkowej. Dzięki wymuszonemu wstecznemu przepływowi wody i trzem strefom temperaturowym, woda w procesie wykorzystana jest bardzo optymalnie.

Zamknij menu

Wyszukiwarka produktów

Start typing and press Enter to search

Twoja lista produktów do zapytania

Nie dodałeś jeszcze żadnego produktu.