zł10,00
W przemyśle kawowym różne odmiany kawy, takie jak Robusta i Arabica, są poddawane obróbce termicznej gorącym powietrzem w maszynach do palenia kawy, takich jak NEOTEC typu RFB Junior, w celu oddzielenia ziaren od owoców kawy. Prażenie odbywa się w temperaturze ok. 220°C i, w zależności od stopnia przyrumienienia, przez 30 sekund. Aby uzyskać równomierne brązowienie, ziarna kawy są stale cyrkulowane wraz z napływającym powietrzem w procesie fluidalnym.
Podczas procesu palenia, z jednej strony, srebrne skórki przylegające do zielonej kawy łuszczą się, a z drugiej strony, na podstawie reakcji Maillarda, następuje konwersja peptydów z cukrami redukującymi ze skrobi, lipidów i białek do substancji aromatycznych i melanoidy8n. Po uzyskaniu produktu końcowego, kawa musi zostać szybko schłodzona w celu utrzymania osiągniętej jakości i uniknięcia wtórnego palenia. Chłodzenie uzyskuje się między innymi poprzez proces gaszenia wodą. W procesie palenia kawy występują dwa bardzo różne strumienie powietrza wylotowego, które należy oczyścić:
Powietrze do prażenia, które ma temperaturę do 250 stopni, ma wysoki zapach i ładunek LZO wynoszący 800 mg/m³ oraz wilgotność względną 60%. Powietrze chłodzące gromadzi się w znacznie większej ilości, ma tyle samo LZO, ale znacznie mniej zapachu, a także tylko 80 g temperatury, ale 100% wilgotności.
Powietrze do prażenia i hartowania jest najpierw schładzane za pomocą indywidualnych wymienników ciepła.
Płuczka przeciwprądowa usuwa cząsteczki rozpuszczalne w wodzie i przenoszące zapachy.
Moduł ozonu UV neutralizuje pozostałe LZO w trzech etapach:
- poprzez rozbijanie związków długołańcuchowych za pomocą światła UV
- poprzez tworzenie ozonu, rodników hydroksylowych i produktów rozkładu
- poprzez reakcję uwolnionego ozonu z uwolnionymi związkami (utlenianie)
Katalizator z węglem aktywnym neutralizuje pozostałe zapachy i wciąż wolny ozon.
Ciepło odpadowe może być dalej wykorzystywane. Ozon pozostały z oczyszczania powietrza ozonem UV przyczynia się do utrzymania filtra z węglem aktywnym w czystości poprzez katalizę.
Załączniki do pobrania
.pdfZobacz również
-
Eliminacja uciążliwych zapachów w produkcji pasz dla zwierząt hodowlanych
zł10,00Pasza dla zwierząt z wykorzystaniem surowców rolnych, które są przetwarzane i peletyzowane zazwyczaj ma dość niskie poziomy ... -
Eliminacja uciążliwych zapachów w produkcji karmy dla zwierząt domowych
zł10,00Na rynku dostępne są cztery główne rodzaje karmy dla zwierząt domowych: sucha, półmokra bądź mokra ...