zł10,00
Smażalnik wielostrefowy Rosenqvists wykorzystuje minimalną ilość oleju do smażenia co wpływa na wysoką jakość chipsów i zwiększa ich datę przydatności.
W trakcie procesu smażenia chipsów ziemniaczanych uzyskujemy ich pożądaną fakturę, kruchość, chrupkość, kolor i ogólną jakość. Optymalizacja procesu smażenia ma również wpływ na koszty wytworzenia.
Smażalnik wielostrefowy Rosenqvists wykorzystuje minimalną ilość oleju do smażenia co wpływa na wysoką jakość chipsów i zwiększa ich datę przydatności. Niska całkowita zawartość oleju w systemie korzystnie wpływa na utrzymanie wysokiej jakości oleju i obniżenie zawartości wolnych kwasów tłuszczowych. Ochrona oleju przed światłem i ograniczenie dostępu tlenu ma zasadniczy wpływ na jakość produktu końcowego
Wielostrefowy smażalnik Rosneqvists składa się z pięciu części zasadniczych:
– Patelni.
– Systemu ciągłej filtracji oleju.
– Pompy obiegu oleju.
– Wymiennika ciepła.
– Zbiornika oleju.
Smażalnik ma kilka wlotów i ujść oleju, dzięki czemu łatwo jest ustawić i regulować żądany profil temperaturowy. W pokrywie górnej smażalnika, znajduje się przenośnik łopatkowy, który utrzymuje zadany czas smażenia w pierwszej sekcji smażalnika. Olej w smażalniku jest w sposób ciągły oczyszczany za pomocą perforowanego filtra bębnowego Cząsteczki stałe są zgarniane z powierzchni bębna i odprowadzane przenośnikiem ślimakowym odpadu. Dzięki możliwości regulacji temperatur i czasu przebywania plastrów w różnych sekcjach smażalnika, można produkować chipsy płaskie, ryflowane, a nawet chipsy podobne do „kettle chips”.
Zalety:
+ niska całkowita ilość oleju,
+ precyzyjny i kontrolowany przepływ oleju,
+ możliwość produkcji różnych rodzajów chipsów.
Zobacz również
-
Smażalnik wsadowy bębnowy
zł10,00Opatentowany smażalnik bębnowy SWF przeznaczony jest do smażenia każdego rodzaju prażynek od prostych krążkó... -
Smażalnik wsadowy
zł10,00Proces smażenia chipsów porcjami wymaga specjalnych rozwiązań technologicznych z uwagi na to, że plastry ziemniaczane lub ich ...