Klasyczne frytki
Klasyczne frytki
Tradycyjne systemy smażenia frytek często nie zapewniają równomiernego przepływu oleju, co prowadzi do nierównomiernego smażenia. Brak kontroli nad przepływem oleju może skutkować zmyciem panierki, sklejaniem się frytek oraz utratą jakości produktu.
Smażalniki Rosenqvists Food Technologies, które oferujemy wykorzystują laminarny przepływ oleju na całej szerokości frytkownicy, zapewniając jednolitą obróbkę termiczną. Dwustopniowy proces smażenia – z jednowarstwowym przepływem na pierwszym etapie i wyższym łożem produktu (80-100 mm) na drugim – pozwala na precyzyjne kontrolowanie procesu. Dzięki temu każda frytka jest smażona równomiernie, a powłoka pozostaje nienaruszona.
Większa kontrola nad procesem oznacza lepszą jakość końcowego produktu, mniejsze straty surowca i wyższą efektywność produkcji. Dzięki technologii Rosenqvists Twój zakład może zwiększyć wydajność, zminimalizować odpady i dostarczać produkt spełniający najwyższe standardy jakości.
Firma Vinteq zapewnia kompleksowe wsparcie – od projektu i instalacji po szkolenie personelu – zapewniając niezawodność i optymalizację procesu smażenia w Twojej produkcji.


Etapy przetwarzania
Przygotowanie surowca – ten etap to praca kilku urządzeń w linii, w tym zbiornik zapasowy, urządzenie do usuwania ziemi, odkamieniacz i myjkę ziemniaków.
Obieranie parowe i sortowanie ziemniaka – po umyciu ziemniaka obierana jest skórka za pomocą obieraczki parowej. Po usunięciu pozostałości skórki na separatorze, ziemniaki poddawane są procesowi sortowania, w którym usuwane są ziemniaki zepsute lub ciała obce.
Cięcie – starannie wyselekcjonowane ziemniaki są cięte na frytki o wymiarze zgodnym ze specyfikacją technologiczną dedykowanym system hydro cięcia.
Blanszowanie – po procesie blanszowania redukującym cukry proste oraz zmieniającym teksturę, frytki są poddawane procesowi suszenia.
Suszenie – w suszarce taśmowej powietrze o niskiej temperaturze i wysokiej wilgotności zapewnia równomierny efekt suszenia każdego paska ziemniaka. Suszarka taśmowa wykorzystuje zasadę przeciwprądów powietrza, w której przepływ powietrza obejmuje całą szerokość pasów. Suszenie służy do utrzymania jednolitego koloru, stabilizacji jakości produktu, unikania słabych i rozmoczonych produktów.
Smażenie – wysuszone starannie ziemniaki podawane są procesowi smażenia w smażalniku wielostrefowym. Po usmażeniu opcjonalnie frytki mogą być poddawane procesowi odtłuszczania. Przekroczenie temperatury 180°C w procesie smażenia może powodować powstawanie rakotwórczych związków, a wahania temperatury obniżają jakość i smak produktu końcowego. Smażalniki Rosenqvists, dzięki strefowemu systemowi podgrzewania i monitorowaniu krzywej temperatury oleju, utrzymują optymalną temperaturę, zapewniając powtarzalność smaku i jakość każdego wyrobu. Zapewniają bezpieczniejsze produkty, doskonały smak i większa zgodność z wymaganiami konsumentów.
Mrożenie i pakowanie – w ostatnim etapie produkcji frytki są schładzanie, mrożone, a następnie pakowane w nowoczesnym systemie Multi-Zone Frying.